Kako do vozačke

Postupak

1. Početak nije težak - obavite liječnički pregled u nekoj od ordinacija radne ili prometne medicine koje obavljaju liječničke preglede za vozače, na pregled je potrebno donijeti potvrdu Vašeg obiteljskog liječnika o Vašem zdravstvenom stanju.

Liječničko uvjerenje za obuku u autoškoli i polaganje ispita važi neograničeno, dok za Policijsku upravu – kod podizanja vozačke dozvole – ne smije biti starije od 15 mjeseci.

 2. S liječničkim Uvjerenjem o sposobnosti za upravljanje vozilom određene kategorije upisujete se u autoškolu  te dogovarate način plaćanja školarine i potpisujete Ugovor o osposobljavanju kandidata za vozača.  

3. Osposobljavanje kandidata za vozače počinje nastavom iz predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila (PPSP). Predavanja traju 30 nastavnih sati i organizirana su u prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima. Na početku nastave dobit ćete svu potrebnu literaturu, kao i sve obavijesti o Vašem osposobljavanju za vozača.

Nakon prometnih propisa slijedi nastava iz predmeta Pružanje prve pomoći (PPP) – predavanja traju 9 nastavnih sati i provode ih Crveni križ Grada Zagreba (http://ckzg.hr/odjeli/prva-pomoc-za-autoskole/) i druge ovlaštene zdravstvene ustanove, a svu administraciju oko prijave na tečaj Prve pomoći u Crvenom križu obavljamo mi, i to besplatno. 

Nakon položenog ispita iz Prometnih propisa počinje obuka iz predmeta Upravljanje vozilom (UV). Praktična obuka iz vožnje traje najmanje 35 nastavnih sati i obavlja se u terminima koje Vaš instruktor vožnje dogovara i usklađuje s Vama.

Prije završetka obuke iz vožnje potrebno je položiti i ispit iz predmeta Pružanje prve pomoći (PPP).

Sve ispite provodi Hrvatski autoklub - HAK (https://www.hak.hr/vozacki-ispiti/online-ispiti/)

 4. Nakon što ste položili ispite iz Prometnih propisa i Prve pomoći te uspješno savladali praktični dio programa obuke iz vožnje pristupate ispitu iz predmeta Upravljanje vozilom (UV) i kad isti položite izdaje Vam se vozačka dozvola.

Prvi dio ispita iz vožnje polaže se na prometnom vježbalištu - naše ispitno mjesto je na poligonu AK Končar, a nakon položenih poligonskih radnji može se pristupiti polaganju drugog dijela ispita u prometu na cesti.

 5. Temeljem položenog ispita iz vožnje dobivate od ispitivača Hrvatskog autokluba Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Vaš trud se isplatio - postali ste vozač!

 6. U Policijskoj upravi, uz Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu te uz važeće liječničko uvjerenje (ono koje ste dobili prije upisa u autoškolu a nije starije od 15 mjeseci), podižete svoju vozačku dozvolu (Pravilnik o vozačkim dozvolama  http://www.propisi.hr/print.php?id=7651) i uključujete se u veliku i zahtjevnu vozačku zajednicu čija ste pravila i propise naučili u autoškoli i kojih ste se od sada obavezni pridržavati.

VAŽNO! Ispit iz Upravljanja vozilom (UV) trebali biste položiti u roku od najdulje 18 mjeseci od datuma kad ste položili ispit iz Prometnih propisa. Nakon isteka tog roka potrebno je, prije pristupanja ispitu iz vožnje, provesti dopunsko osposobljavanje iz Upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 12 dodatnih sati - kako propisuje Pravilnik o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita...(NN 141/11).